SUBSTANȚA ACTIVĂ:
700 g/L (58,1% g/g) metamitron
TIP FORMULARE:
SC - Suspensie concentrată
CLASA:
A. Ariloxiacizi
Erbicid selectiv cu acțiune sistemică pentru combaterea postemergentă a buruienilor dicotiledonate din cultura de sfeclă de zahăr.
Data ultimei actualizări: 17.01.2025
Selectează ambalaj: 5 L
Durata de livrare: Produsul ajunge la tine în 3 - 5 zile. Unele produse pot avea întârzieri datorate disponibilității producătorilor.
CULTURA |
SPECTRUL DE COMBATERE |
DOZA DE APLICARE |
---|---|---|
Sfeclă de zahăr |
romanița de câmp (Anthemis arvensis) |
1,5 L/ha |
DESCRIEREA MODULUI DE ACȚIUNE:
Erbicid sub formă de suspensie concentrată, selectiv, cu acţiune sistemică, aplicat foliar, pentru controlul buruienilor la sfecla de zahăr. În conformitate cu clasificarea HRAC substanţa activă metamiton, aparţine grupului C1, inhibitori ai fotosintezei la nivelul fotosistemului II.
Produsul este preluat de frunzele și rădăcinile buruienilor. Primele simptome ale acțiunii produsului apar după câteva zile de la aplicare, prin îngălbenirea vizibilă în zonele dintre nervuri, precum și pe marginile și vârfurile frunzelor. Ulterior este vizibilă o inhibare puternică a creșterii și uscarea buruienilor ţintă. Distruge cel mai eficient buruienile de la germinare până la faza de cotiledoane.
APLICAREA PRODUSULUI:
Sfeclă de zahăr (culturi de producție sau producere de semințe)
Produsul este utilizat după apariția plantelor de sfeclă până la faza de 9 frunze (BBCH 10 - 19), pe solul umed bine pregătit (fără bulgări), conform schemei următoare:
Primul tratament:
Doza maximă/doza recomandată pentru o singură administrare: 1,5 L/ha.
Se aplică MONOGRA 700 SC după rasărirea culturii, pâna la faza de 4 frunze (BBCH 10 - 14).
Al doilea tratament:
Doza maximă/doza recomandată pentru o singură administrare: 1,5 L/ha.
Se aplica produsul când plantele de sfeclă sunt în stadiul de 5 - 6 frunze (BBCH 15 - 16), iar buruienile în faza de cotiledoane.
Intervalul dintre tratamente: 7 - 12 zile.
Al treilea tratament:
Doza maximă/doza recomandată pentru o singură administrare: 1,5 L/ha.
Perioada de aplicare pentru al treilea tratament este în stadiul de 7 - 9 frunze al culturii (BBCH 17 - 19), iar buruienile in faza intensivă de cotiledoane.
Intervalul dintre tratamente: 7 - 12 zile.
Cantitatea recomandată de apă:
300 L/ha pentru fiecare tratament.
Produsul este destinat aplicării cu echipamente autopropulsate sau cu un echipamente purtate sau tractate de tractor.
Tehnica de stropire recomandată:
picături medii.
MĂSURI DE PRECAUȚIE, PERIOADE DE AȘTEPTARE ȘI CONDIȚII SPECIALE DE UTILIZARE
Perioada de la ultima aplicare a preparatului până la data recoltării culturii (timp de pauză): nu este necesară datorită perioadei timpurii de aplicare.
Perioada de la ultima aplicare a preparatului pe plante furajere până la data în care animalele pot fi hrănite cu aceste plante (perioada de aşteptare pentru furaje): nu este necesară datorită perioadei timpurii de aplicare.
Strategia de management al rezistenței
Pentru a reduce la minim riscul de apariţie și dezvoltare a rezistenţei buruienilor la erbicide acestea trebuie să fie utilizate în conformitate cu Bunele Practici Agricole:
urmați cu stricteţe instrucţiunile cuprinse pe eticheta produsului de protecţie a plantelor
utilizaţi preparatul în dozele recomandate și la un moment care asigură controlul optim de combatere al buruienilor,
ajustați selecția erbicidului și decizia de a efectua tratamentul la buruienile predominante (eventual potențiale), luând în considerare speciile dominante și pragurile de pericol,
utilizaţi rotaţia erbicidelor (substanțelor active) cu un mecanism diferit de acţiune,
utilizaţi un amestec de erbicide (substanțe active) cu un mecanism diferit de acţiune,
utilizați în rotaţie și/sau amestecuri erbicide care acționează cu mecanisme diferite
ajustați lucrările de tratare a culturilor la condițiile din câmp, în special țineți cont de tipul și cantitatea buruienilor,
utilizați diverse metode de combatere a buruienilor inclusiv rotația culturilor etc.,
utilizați semințe certificate,
curățați mașinile agricole pentru a împiedica transferul materialului biologic în alte locuri,
informați titularul autorizației cu privire la rezultatele nesatisfăcătoare în combaterea buruienilor,
pentru mai multe informaţii, contactaţi consultantul, titularul autorizației sau reprezentantul titularului autorizației.
Tratamentul trebuie efectuat pe solul cu un conținut adecvat de umiditate, de preferință pe vreme umedă și caldă, pe plante uscate, cu cel puţin 6 ore înainte de ploaie.
Produsul nu se va utiliza:
într-o perioadă de secetă îndelungată,
la o temperatură a aerului de peste 25°C,
pe culturi cu plante bolnave sau slăbite de boli și dăunători,
pe culturile ude,
în timpul perioadelor cu risc de îngheț,
dacă există vânt care ar putea transporta soluția pe culturile limitrofe.
În timpul aplicării produsului evitaţi:
pătrunderea soluției pe culturile limitrofe
suprapunerea soluției pe benzile de aplicare a produsului și porţiunile învecinate.
ROTAŢIA CULTURILOR
Preparatul se descompune în sol în perioada vegetativă până la un nivel care nu pune în pericol culturile succesive.
Dacă este necesară întoarcerea culturii puteți cultiva pe același câmp:
în același sezon de creștere, sfecla de zahăr și sfeclă furajeră,
după 4 luni de la ultimul tratament puteţi cultiva cereale de toamnă,
în primăvara sezonului vegetativ următor toate culturile agricole.
PREGĂTIREA SOLUŢIEI PENTRU STROPIRE:
Soluţia de stropire se va pregăti doar înainte de utilizare.
Înainte de prepararea soluţiei de stropit stabiliţi exact cantitatea de soluție necesară. Conţinutul ambalajului trebuie bine agitat înainte de utilizare. Cantitatea măsurată de produs trebuie introdusă în rezervorul maşinii de stropit umplut parţial cu apă (cu agitatorul pornit). Ambalajul golit, trebuie clătit de trei ori cu apă şi apa de la clătire adăugată în rezervorul maşinii de stropit.
După aceasta rezervorul mașinii de stropit trebuie umplut cu apă în cantitatea necesară și omogenizat bine în continuare. Stropiți cu agitatorul pornit. În cazul întreruperilor în pulverizare, înainte de reluarea tratamentului, amestecați bine lichidul din rezervorul mașinii.
SPĂLAREA ECHIPAMENTELOR DE STROPIT:
Resturile de soluție trebuie:
utilizate pe suprafața pe care a fost efectuat tratamentul, după o diluare prealabilă, dacă acest lucru este posibil, sau
eliminate folosind o soluție tehnică pentru a asigura degradarea biologică a substanțelor active din produsele fitosanitare, sau
eliminate în alt mod, în conformitate cu prevederile privind deșeurile.
După lucru echipamentele de lucru se spală foarte bine.
Datorită sensibilităţii foarte ridicate a anumitor plante cultivate chiar şi la cantităţile neglijabile ale produsului, este foarte importantă spălarea temeinică a maşinii de stropit după tratament, în special înainte de utilizare în alte culturi decât cele recomandate, în conformitate cu modul prezentat mai jos:
goliţi rezervorul, apoi clătiţi toate componentele maşinii de stropit şi goliţi din nou
umpleţi rezervorul cu apă adăugând unul dintre preparate recomandate pentru spălarea maşinilor de stropit şi clătiţi cel puţin 10 minute cu agitatorul pornit
demontaţi componentele pulverizatorului, spălaţi-le şi clătiţi-le separat în soluţia de spălat pentru maşinile de stropit
reclătiţi rezervorul şi toate componentele maşinii de spălat cu apă curată.
Cu apa folosită pentru spălarea echipamentului trebuie să procedaţi la fel ca și cu resturile de lichid utilizabile, folosind acelaşi echipament individual de protecţie.
MĂSURI DE PRECAUŢIE PENTRU UTILIZATORII PRODUSULUI, LUCRĂTORI ȘI TERȚI:
Înainte de utilizarea produsului trebuie informate despre acest fapt toate părţile interesate care pot fi expuse la aplicarea soluţiei de stropire şi care au solicitat asemenea informaţii.
Nu mâncați, nu beți și nu fumați în timpul utilizării produsului.
Evitați contactul cu ochii, pielea sau îmbrăcămintea.
Purtați mănuși de protecție și îmbrăcăminte de protecție pentru protejarea împotriva impactului produselor de protecţie a plantelor și încălțăminte corespunzătoare (de ex. galoși) în timpul preparării soluției și în timpul tratamentului.
Perioada din momentul aplicării preparatului până la data în care în zona în care a fost aplicat produsul pot intra oameni şi animale (perioada de profilaxie): nu intrați până când lichidul pulverizat nu va fi complet uscat pe suprafața plantelor.
MĂSURI DE PRECAUȚIE LEGATE DE PROTECȚIA MEDIULUI:
Nu contaminaţi apele cu preparatul de uz fitosanitar sau cu ambalajul acestuia. Nu spălaţi echipamentul în apropierea apelor de suprafaţă. Evitaţi contaminarea apelor prin şanţuri de scurgere de la gospodării şi drumuri. În vederea protecţiei organismelor acvatice este necesară stabilirea zonei de protecţie cu o lăţime de 15m de la bazinele şi cursurile de apă. În vederea protecţiei plantelor care nu constituie ţinta produsului, este necesară stabilirea zonei de protecţie cu o lăţime de 15 m de la terenurile nefolosite în scopuri agricole.