SUBSTANȚA ACTIVĂ:
100 g/L (9,26% g/g) iodosulfuron metilsodiu
CLASA:
A. Ariloxiacizi
Erbicid selectiv cu acțiune sistemică pentru combaterea postemergentă a buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate din culturile de grâu de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă.
Data ultimei actualizări: 17.01.2025
Selectează ambalaj: 1 L
Durata de livrare: Produsul ajunge la tine în 3 - 5 zile. Unele produse pot avea întârzieri datorate disponibilității producătorilor.
CULTURA |
SPECTRUL DE COMBATERE |
DOZA DE APLICARE |
---|---|---|
Grâu de toamnă |
Buruieni monocotiledonate: |
0,1 L/ha + 0,1 L/ha adjuvant ADJUWANT SUPER/ADJUSAFNER) |
DESCRIEREA PRODUSULUI;MODUL DE ACȚIUNE:
Erbicid selectiv, cu acţiune sistemică, destinat aplicării foliare, formulat ca suspensie uleioasă pentru diluare cu apă (OD). În conformitate cu clasificarea HRAC substanţa activă iodosulfuron metil-sodiu a fost clasificată la grupa B, inhibitori ai acetolactat sintetazei (ALS).
Prin inhibitarea acetolactat sintetazei (ALS), iodosulfuronul blochează biosinteza aminoacizilor cu catenă ramificată, producând astfel tulburări ale biosintezei proteinelor.
Produsul este preluat în principal prin frunze, într-o măsură mai mică prin rădăcini și apoi translocat în întreaga plantă, având ca rezultat inhibarea creșterii și dezvoltării buruienilor.
Primele efecte apar după câteva zile de la aplicare. Simptomele apar mai întâi în părțile superioare ale meristemelor de creștere ale plantelor, prin clorozarea și necrozarea acestora.
Se uscucă întâi frunzele superioare, iar apoi cele din părțile inferioare ale plantei. La unele specii de buruieni există roșeață a venelor din frunze.
Acţionează cel mai eficient asupra buruienilor anuale, aflate în stadiul de 2 - 3 frunze. Efectul erbicid este obţinut după 14 - 28 zile.
Viteza de acţiune depinde de faza de dezvoltare a buruienilor, de condițiile meteorologice predominante – temperatură, umiditatea aerului.
MODUL DE UTILIZARE:
Produsul este destinat utilizării cu pulverizatoare autopropulsate sau cu un pulverizator de câmp pe tractor. Se recomandă utilizarea produsului numai în amestec cu adjuvant care conține dietil mefenpyr (ADJUWANT SUPER sau ADJUSAFNER) la o doză maximă de 0,1 L/ha.
În functie de conditiile de aplicare Veronica spp., şi coada vulpii (Alopecurus myosuroides) pot avea rezistenţă medie.
Buruieni rezistente:
Albăstrea (Centaurea cyanus).
APLICAREA PRODUSULUI:
Grâu de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă.
Perioada aplicării: aplicați în primăvară după începutul vegetației plantelor până la începutul fazei de alungire a paiului (cultura: BBCH 20 - 30), buruienile: Apera spica venti - inainte de înfrăţire, buruienile dicotiledonate în fenofaza 2 - 4 frunze.
Doza maximă/recomandată a produsului pentru o singură aplicare: 0,1 L/ha YODO 100 OD + 0,1 L/ha ADJUWANT SUPER/ADJUSAFNER.
Cantitatea recomandată de apă: 200 - 300 L/ha.
Tehnica de stropire recomandată: picături medii.
Numărul maxim de tratamente în perioada de vegetaţie: 1.
ROTAŢIA CULTURILOR:
Produsul nu reprezintă o problemă pentru culturile postmergătoare din ciclul de rotaţie normală. În cazul necesității întoarcerii culturii, după arat (la o adâncime de 25 cm), puteți cultiva grâu de primăvară sau orz de primăvară.
MĂSURI DE PRECAUȚIE ȘI RECOMANDĂRI DE UTILIZARE LEGATE DE BUNA PRACTICĂ ÎN AGRICULTURĂ:
Perioada de la ultima aplicare a produsului până la data recoltării culturii (timp de pauză): nu se aplică.
Substanța pătrunde în plantă în decurs de 2 ore de la aplicare. Căderile de ploaie după această perioadă de timp nu au impact negativ asupra eficacității substanței.
Strategia de management a rezistenței.
Pentru a reduce la minim riscul de apariţie și dezvoltare a rezistenţei buruienilor la erbicide, în conformitate cu Bunele Practici Agricole trebuie să:
urmați cu strictețe instrucțiunile cuprinse în eticheta produsului de protecție a plantelor
utilizați produsul la doza recomandată, în perioada recomandată, care asigură cel mai bun control în distrugerea buruienilor,
ajustați selecția erbicidului și decizia de a efectua tratamentul la buruienile predominante (eventual potențiale), luând în considerare speciile dominante și pragurile de pericol,
utilizați în rotaţie și/sau amestecuri erbicide care acționează asupra mai multor procese vitale ale buruienilor (cu mecanisme diferite de acţiune),
utilizați un erbicid cu un anumit mecanism de acțiune o singură dată în timpul perioadei de vegetație a culturii,
ajustați lucrările de tratare a culturilor la condițiile de pe câmp, în special la tipul și cantitatea buruienilor,
utilizați diverse metode de combatere a buruienilor inclusiv rotația culturilor etc.,
utilizați semințe certificate,
curățați mașinile agricole pentru a împiedica transferul materialului de înfrățire în alte locuri,
informați titularul autorizației cu privire la combaterearea nesatisfăcătoare a buruienilor,
pentru mai multe informaţii, contactaţi consultantul, titularul autorizației sau reprezentantul titularului autorizației.
Nu aplicați produsul:
pe plante slăbite sau deteriorate de boli, dăunători sau brumă,
în timpul perioadelor de îngheț,
în cereale intercalate cu plate leguminoase,
înaintea precipitațiilor abundente prognozate.
În timpul aplicării produsului evitaţi:
pătrunderea soluţiei de stropit pe plantațiile de culturi limitrofe,
suprapunerea soluţiei de stropit pe benzile de aplicare a produsului și porțiunile învecinate.
PREGĂTIREA SOLUŢIEI PENTRU STROPIRE:
Înainte de prepararea soluţiei de stropit stabiliţi exact cantitatea de apă si de produs necesare.
Cantitatea măsurată de produs trebuie adăugată în rezervorul maşinii de stropit umplut parţial cu apă (si cu agitatorul pornit). Ambalajul golit trebuie clătit de trei ori cu apă iar apa de la clătire adăugată la soluţia de stropit. După aceasta rezervorul mașinii de stropit trebuie umplut cantitatea necesară de apă. Dacă rezervorul mașinii de stropit nu este echipat cu un amestecător hidraulic, trebuie să amestecați mecanic lichidul din rezervor. Produsul formează cu ușurință o suspensie și nu necesită amestecare suplimentară într-un vas separat. Stropiți cu agitatorul permanent în funcţiune. După lucru echipamentele folosite se spală foarte bine.
În cazul întreruperilor în pulverizare, înainte de reluarea aplicării soluţiei de stropit, amestecați bine lichidul din rezervorul de pulverizare.
Datorită sensibilităţii foarte ridicate a anumitor plante cultivate chiar și la cantitățile neglijabile ale produsului, este foarte importantă spălarea temeinică a maşinii de stropit după tratament, în special înainte de utilizare alte culturi decât cele recomandate.
MANIPULAREA REZIDUURILOR DE LICHID ȘI SPĂLAREA APARATELOR:
Resturile de produs și apa folosită pentru spălarea mașinii trebuie:
utilizate pe suprafața pe care a fost efectuat tratamentul, după o diluare prealabilă, dacă acest lucru este posibil, sau
eliminate folosind o soluție tehnică pentru a asigura degradarea biologică a substanțelor active din produsele fitosanitare, sau
eliminat în alt mod, în conformitate cu prevederile legale privind gestionarea deșeurile.
Datorită sensibilităţii foarte ridicate a anumitor plante cultivate chiar şi la cantităţile neglijabile ale produsului, este foarte importantă spălarea temeinică a maşinii de stropit imediat după tratament, în special înainte de utilizare în alte culturi decât cele recomandate, în conformitate cu modul prezentat mai jos:
goliţi rezervorul, apoi clătiţi toate componentele maşinii de stropit şi goliţi din nou,
umpleţi rezervorul cu apă adăugând unul dintre produsele recomandate pentru spălarea maşinilor de stropit şi clătiţi cel puţin 10 minute cu agitatorul pornit,
demontaţi componentele pulverizatorului, spălaţi-le şi clătiţi-le separat în soluţia de spălat pentru maşinile de stropit,
reclătiţi rezervorul şi toate componentele maşinii de spălat cu apă curată.
Atenţie:
Îndepărtarea insuficientă a resturilor de produs din echipamentul de stropit și reziduurile de produs din pulverizator pot provoca daune puternice culturilor sensibile la substanţa activă iodosulfuron metil-sodiu.
MĂSURI DE PRECAUŢIE PENTRU UTILIZATORII PRODUSULUI, LUCRĂTORI DE CÂMP ȘI TERȚI:
Înainte de utilizarea produsului trebuie informate despre acest fapt toate părţile interesate care pot fi expuse la împrăştierea soluţiei de stropire şi care au solicitat asemenea informaţii.
Nu mâncați, nu beți și nu fumați în timpul utilizării produsului.
Evitați inhalarea lichidului pulverizat.
Utilizați exclusiv în exterior.
Purtați mănuși de protecție, protecția ochilor sau a feței și îmbrăcăminte de protecție (salopetă) pentru protejare împotriva impactului produselor de protecție a plantelor în timpul preparării lichidului utilizabil și în timpul tratamentului.
Utilizați mănuși de protecție și îmbrăcăminte de lucru când intrați în zona tratată.
Scoateți hainele contaminate și spălați-le înainte de reutilizare.
Spălați bine mâinile după utilizare.
Perioada din momentul aplicării Produsului până la data în care în zona în care a fost aplicat
Produsul pot intra oameni şi animale (perioada de profilaxie).
Nu intrați până când lichidul pulverizat nu va fi complet uscat pe suprafața plantelor.
MĂSURI DE PRECAUȚIE LEGATE DE PROTECȚIA MEDIULUI NATURAL
Nu contaminați apele cu produsul de uz fitosanitar sau cu ambalajul acestuia. Nu spălaţi echipamentul în apropierea apelor de suprafaţă. Evitaţi contaminarea apelor prin şanţuri de scurgere de la gospodării şi drumuri.
Evitați deversarea necorespunzătoare în mediul înconjurător.
În vederea protecției organismelor acvatice este necesară stabilirea zonei de protecţie cu o lăţime de 15 m de la bazinele şi cursurile de apă.
În vederea protecției plantelor și artropodelor care nu constituie ținta produsului, este necesară delimitarea unei zone de protecţie neutilizate în agricultură cu o lăţime de:
5 m sau
1 m prin utilizarea simultană a tehnicilor de reducere a răspândirii lichidului de lucru în timpul tratamentului cu 90 %.
CONDIȚIILE DE DEPOZITARE ȘI DE ELIMINARE ÎN CONDIȚII DE SIGURANȚĂ A PRODUSULUI FITOSANITAR ȘI A AMBALAJULUI:
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Produsul de protecție a plantelor trebuie depozitat:
în ambalaje originale,
într-un mod care să prevină contactul cu alimentele, băuturile sau hrana pentru animale, poluarea mediului și accesul terților,
la o temperatură de 0°C - 30°C.
Se interzice utilizarea ambalajelor produselor de protecţie a plantelor golite pentru alte scopuri.
Produsul neutilizat trebuie transmis entității autorizate să primească deșeuri periculoase.
Ambalajul golit de produs trebuie returnat vânzătorului de produse fitosanitare periculoase.