SUBSTANȚĂ ACTIVĂ:
DESCĂRCAȚI:
Erbicid selectiv pentru combaterea în postemergenţă a buruienilor graminee anuale şi perene şi unele buruieni cu frunză lată la porumb.
Data ultimei actualizări: 17.01.2025
CULTURA |
SPECTRU DE COMBATERE |
DOZA |
---|---|---|
Porumb |
Digitaria sanguinalis, Digitaria diformis, Echinochloa cruss-galli, Poa annua, Setaria verticillata, Setaria viridis, Agropyrum repens, Cyperus esculentus, Sorghum halepenses, Aethusa cyanum, Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Aster spp., Capsella bursa-pastoris, Chenopodium album, Centaurea cyanum, Datura stramonium, Geranium pusillum, Lamium purpureum, Matricharia matricaroides, Matricharia maritime, Matricharia inodora, Medicago sativa, Mercurialis annua, Papaver rhoeas, Polygonum aviculare, Polygonum convolvulus, Polygonum lapathifolium, Polygonum persicaria, Sinapis arvensis, Sonchus asper, Solanum nigrum, Spergulla arvense, Stellaria media, Veronica persica, Vicia spp. , Viola arvensis, Thalspi arvense, Xanthium strumarum |
un singur tratament postemergent la infestări puternice cu costrei din rizomi ≤ 15 cm înălţime |
MOD DE ACȚIUNE:
Principal este erbicid sistemic, sulfonilureic care se translocă rapid în plantă. Ambele substanţe active, combat buruienile prin acţiune foliară. Este absorbit prin frunze şi translocat în ţesuturile de creştere ale plantei unde inhibă diviziunea celulară. Primul simptom al efectului este incetarea cresterii şi se produce in numai şase ore de la aplicare, urmat după căteva zile de decolorarea nervurilor frunzelor, cloroze, necroze şi uscarea completă a buruienilor într-un interval de până la trei săptămâni (7 - 21 zile).
Porumbul este tolerant, ambele substanţe active sunt rapid metabolizate în planta de porumb. În condiţii de temperatură scăzută sau secetă, activitatea erbicidului este mai redusă şi intârziată.
O acţiune reziduală minimă poate fi observată pe soluri nisipoase cu conţinut mic de substanţă organică, în condiţii de umiditate optimă.
Principal combate gramineele anuale şi perene şi unele buruieni cu frunză lată răsărite în momentul tratamentului.
MOD DE ÎNTREBUINȚARE:
Se aplică în postemergenţă, de la două la opt frunze formate ale porumbului (BBCH12 - 18), administrat singur sau asociat.
Cele mai bune rezultate se obţin asupra buruienilor tinere, aflate în creştere activă: buruienile în stadiul de 2 - 4 frunze şi gramineele perene (Sorgum halepense) până la 15 cm înălţime.
La aplicarea fracţionată se aplică primul tratament când buruienile graminee au răsărit şi au maxim 4 frunze iar tratamentul doi se repetă în funcţie de răsărirea noilor buruieni (reîmburuienare), înainte ca porumbul să depăşască 8 frunze formate. Nivelul de combatere depinde de speciile de buruieni predominante, stadiul de creştere, tehnologia aplicată şi condiţiile de mediu. Aplicarea întârziatǎ dupǎ ce buruienile concureazǎ cultura determinǎ pierderi de producţie, combaterea incompletǎ şi reîmburuienare. Buruienile care depăşesc momentul optim de aplicare pot fi numai supresate sau parţial combătute.
Eficacitatea maximă în combaterea buruienilor se obţine în condiţii de umiditate adecvată. Precipitaţiile care cad în primele 3 - 5 zile după aplicare îmbunătăţesc eficacitatea produsului.
Condiţiile severe de stres termin şi/sau hidric manifestate imediat înainte şi după aplicarea tratamentului pot determina controlul slab al buruienilor şi pagube în cultură.
Momentul optim pentru cultivaţie este la 10 - 14 zile după aplicarea erbicidului, pentru a permite translocarea produsului.
Dacă ploaia intervine după 4 ore de la aplicarea tratamentului, eficacitatea produsului nu este afectată. Pentru combaterea eficientă a costreiului din rizomi şi a pirului este necesar să se stabilească un program de combatere integrat care să ducă la reducerea rezervei de rizomi.
Specii de graminee anuale:
Specii de graminee perene:
Specii cu frunza lată:
DOZA RECOMANDATĂ:
Volumul de suspensie: 200 - 400 l/ha.
Numarul maxim de tratamente pe an: 1
Timp de pauză: de la aplicare până la recoltare nu rămân reziduuri recoltă.
UTILIZAREA ÎNGRĂSĂMINTELOR CU AZOTAT:
Azotatul de amoniu sau sulfatul de amoniu adăugat la soluţia de stropit are ca efect creşterea eficacităţii erbicidului Principal şi a amestecurilor lui, asupra anumitor buruieni. De asemenea, creşte penetrarea produsului în frunze pe vreme uscată.
Utilizaţi îngrăşăminte azotoase de calitate. Îngrăşământul solid se dizolvă într-un vas separat, apoi se adaugă la soluţia de stropit.
Se pot utiliza 3 - 4 kg/ha azotat de amoniu sau 3 - 4 kg/ha sulfat de amoniu.
Îngrăşământul nu înlocuieşte surfactantul Trend. Nu utilizaţi îngrăşăminte fără Trend.
Orice amestec trebuie testat iniţial pe scară redusă.
COMPATIBILITATE:
Principal poate fi amestecat cu fungicide. În combinație cu alti parteneri, se vor respecta cu strictețe recomandările partenerului.
Pentru a evita antagonismul și vătămarea culturilor, este interzis amestecul cu produse conținând bentazonă și cu insecticide organofosforice. Dacă sunt necesare tratamentele cu substanţele menţinate, acestea se aplică la interval de 1 săptămână între tratamente.
PREVENIREA DERIVEI:
Luaţi toate măsurile posibile pentru a evita deriva soluţiei de stropit pe culturile sensibile învecinate (cereale, sfecla de zahăr, rapiţa de ulei, floarea soarelui, cartof, legume) sau pe tarlalele ce urmează a fi cultivate, atât la stropirea terestră cât şi la aerostropiri. Nu stropiţi când viteza vântului depăşeşte 15 km/oră. Potenţialul derivei creşte la temperaturi ridicate, pe timp de secetă şi umiditate relativă scazută şi trebuie acordată prudenţă maximă indiferent de viteza vântului. Nu trataţi în condiţii de inversie termică constând în curenţi de aer ascendenţi şi creşterea temperaturii aerului cu înălţimea. Evitaţi pulverizarea sau manipularea produsului la distanţă mai mică de 15 m de bunuri, guri de drenaj, canalizare deschisă sau locuri unde apa de ploaie scursă din câmpul tratat ajunge în cursuri de apă temporare sau permanente. Nu stropiţi la distanţă mai mică de 15 m de rezervoare naturale sau artificiale de apă.
SELECTIVITATE:
Dacă Principal este folosit conform prezentelor instrucțiuni, produsul nu este fitotoxic.
Principal nu se aplică pe culturi care au fost stresate de înghet, secetă, umezeală, băltiri de apă, boli, dăunători, deficienţe de nutriţie sau de alţi factori care pot afecta vigoarea şi creşterea plantelor. Selectivitatea liniilor parentale şi a hibrizilor de porumb este variabilă şi pentru a evita efectele negative asupra culturilor se recomandă pentru orice hibrid nou apărut pe piaţă sau linii parentale să consultaţi producătorul de sămânţă sau distribuitorul privitor la selectivitate, înainte de utilizarea erbicidului.
RESTRICȚII:
Principal nu se aplică pe culturi care au fost stresate de îngheț, secetă, umezeală, băltiri de apă, boli, dăunători (Oscinella frit), deficiențe de nutriție sau de alți factori care pot afecta vigoarea și creșterea plantelor.
Aplicați numai când temperatura este mai mare de 10°C. După o perioadă rece (sub 10°C) sau precipițații continue, nu folosiți Principal până când porumbul şi-a revenit şi s-a format stratul de ceară.
Nu aplicați în zile cu temperatură maximă peste 25°C și lumina solară puternică. Nu aplicați când fluctuația temperaturii este mai mare de 17°C, între zi și noapte. Nu aplicați dacă se prevăd precipitații la mai puțin de trei ore de la tratament. Nu aplicați pe culturi umezite de rouă sau ploaie.
Nu aplicați prin canale de drenaj sau sisteme de irigație.
Nu aplicați hidroponic pe plante ornamentale sau pe plante crescute în vase.
Nu aplicați pe gazon sau pe plante ornamentale.
Nu aplicați direct pe suprafețe de apă. Se evită prin orice măsuri ca produsul să ajungă în apele de suprafață.
Nu se aplică pe terenurile agricole adiacente cursurilor de apă.
ROTAȚIA CULTURILOR:
Nu sunt restricții în cadrul unei rotații normale a culturilor. Trebuie respectate următoarele intervale de la aplicare:
În anul următor se poate planta orice cultură într-o rotație normală. Culturile intensive sau rapița de ulei, nu se recomandă ca și culturi postmergătoare.
Dacă porumbul tratat cu Principal este calamitat de diverși factori, este permisă numai resemănarea de porumb sau soia, la interval de minim 1 lună de la aplicarea tratamentului.
Culturi foarte sensibile: