SUBSTANȚA ACTIVĂ:
31,25 g/Kg Rimsulfuron
62,475 g/Kg Nicosulfuron
510,42 g/Kg Dicamba
31,25 g/Kg Isoxadifen-ethyl
TIP FORMULARE:
WG - Granule disperabile în apă
CLASA:
V. Diverse
DESCARCĂ DOCUMENTE:
Erbicid selectiv pentru combaterea în post emergență a buruienilor graminee anuale şi perene şi a buruienilor cu frunza lată anuale si perene la porumb.
Data ultimei actualizări: 01.10.2024
MODUL DE ACŢIUNE:
PRINCIPAL FORTE - este o combinație de trei substanțe active între erbicidul hormonal dicamba (regulator de creștere) şi erbicidele sulfonilureice rimsulfuron şi nicosulfuron.
Dicamba - aparține familiei chimice a acidului benzoic. Acizii benzoici acționează ca auxine sintetice (cum ar fi acidul indol acetic), substanțele chimice care sunt implicate în reglarea creșterii în plante și, astfel, deranjează echilibrul natural al hormonilor din plante. Acest lucru provoacă întreruperea proceselor de creștere a plantei. Dicamba este absorbit de frunze și rădăcini, cu translocare rapidă în întreaga plantă.
Nicosulfuronul și rimsulfuronul - sunt membri ai familiei de erbicide sulfonilureice. Ambele substanţe active controlează buruienile prin acțiune foliară; cu toate acestea, o activitate reziduală minimă poate fi observată pe soluri nisipoase cu materii organice scăzute, în condiții de umiditate ideale. Controlează buruienile prin blocarea biosintezei enzimei vegetale acetolactat sintază (ALS), care este necesară în procesul de formare al aminoacizilor cu lanț ramificat: leucina, izoleucina și valina, elemente esențiale ale proteinelor și ale altor componente ale plantei.
PRINCIPAL FORTE - este un erbicid sistemic, cu absorbție prin rădăcini și frunze și se distribuie rapid în plantă. Erbicidul funcționează cel mai bine atunci când este aplicat buruienilor în creștere activă. Simptome ca decolorarea şi cloroza apar după 3 - 10 zile de la aplicare, dar buruienile mor după 2 - 3 săptămâni. Căldura şi umezeala sporesc performanța erbicidului, în timp ce timpul rece şi uscat îi întârzie activitatea şi apariția simptomelor.
APLICAREA PRODUSULUI:
PRINCIPAL FORTE - se aplică culturilor folosind echipamente terestre de aplicare a erbicidelor lichide, utilizate în mod obișnuit la cultura porumbului. Se vor utiliza duze specifice aplicării erbicidelor. Volumul de apă este cuprins între 100 și 400 L/ha, în funcție de aparatul de pulverizat. PRINCIPAL FORTE se recomandă să fie aplicat cu un agent tensioactiv ne ionic aprobat (ex. VIVOLT) la o doză de 0,2% v/v . Se evită supradozarea, prin suprapunerea ariei de stropire, precum şi subdozarea prin reglarea defectuoasă a echipamentului. Echipamentul de stropit trebuie să fie corect calibrat pentru realizarea uniformității şi a unui grad de acoperire ridicat. Dacă ploaia intervine înainte de 4 ore după tratament, eficacitatea produsului poate fi diminuată dacă soluția nu s-a zvântat pe frunze. O lucrare cu cultivatorul poate fi recomandată pentru întreținerea culturii. Momentul optim pentru cultivație este la minim 7 zile după aplicarea erbicidului. Nu se recomandă efectuarea lucrărilor de prășit cu 10 zile înainte de aplicarea erbicidului, pentru a evita stresul asupra culturii.
SPECTRUL DE COMBATERE:
Buruieni monocotiledonate:
Susceptibilitate/sensibilitate |
Doza 480 g/ha |
Doza 240 g/ha |
---|---|---|
Foarte sensibile |
Iarbă bărboasă (Echinochloa crus-galli) |
Raigras italienesc (Lolium multiflorum) |
Sensibile |
Pir (Agropiron repens)
|
Iarbă bărboasă (Echinochloa crus-galli) |
Moderat sensibilie |
Meișor (Digitaria sanguinalis) |
Pir (Agropiron repens)
|
Moderat tolerante |
|
Meișor (Digitaria sanguinalis) |
Buruieni dicotiledonate:
Susceptibilitate/sensibilitate |
Doza 480 g/ha |
Doza 240 g/ha |
---|---|---|
Foarte sensibile |
Teișor (Abutilon theophrasti) |
Urzica moartă (Lamium purpureum) |
Sensibile |
Romanița de câmp (Anthemis arvensis) |
Teișor (Abutilon theophrasti) |
Moderat sensibilie |
Geranium pusillum |
Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) |
Moderat tolerante |
Pălămida (Cirsium arvense) |
Geranium pusillum |
Tolerante |
Albăstrea (Centaurea cyanus) |
Romanița de câmp (Anthemis arvensis) |
INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE:
PRINCIPAL FORTE poate fi utilizat pe toţi hibrizii de porumb (boabe și siloz) cu excepția porumbului zaharat şi cel de floricele. PRINCIPAL FORTE poate fi aplicat de la două frunze ale culturii (BBCH 12), până la 9 frunze desfășurate ale culturii (BBCH19).
Doza maximă totală de PRINCIPAL FORTE în porumb este de 480 g/ha/sezon. Poate fi aplicat de 1 sau 2 ori pe sezon. Este posibilă aplicarea în două treceri fără a depăși maximul total de 480 g produs/ha/sezon și cu un interval de minimum 7 zile între aplicări.
SELECTIVITATE:
PRINCIPAL FORTE este selectiv pentru toți hibrizii de porumb destinați culturii de boabe și siloz. Această selectivitate rezultă din capacitatea plantelor de a metaboliza rapid substanțele active în metaboliți nedăunători pentru cultura de porumb. Rezultatul este lipsit de reziduuri pentru porumbul de boabe și porumbul însilozat.
În condiții specifice (secetă, arșiță, temperaturi scăzute, dăunători sau boli, deficiență de elemente nutritive sau alți factori care reduc creșterea culturilor), culturile tratate pot prezenta simptome tranzitorii de fitotoxicitate (îngălbenire, cădere), fără niciun impact major asupra randamentului.
Selectivitatea liniilor parentale și a hibrizilor de porumb este variabilă și pentru a evita efectele negative asupra culturilor se recomandă pentru orice hibrid nou apărut pe piață sau linii parentale să consultați producătorul de sămânță sau distribuitorul privitor la selectivitate, înainte de utilizarea erbicidului.
Nu toți hibrizii de porumb şi în toate condițiile de mediu și circumstanțele de creștere au fost testați individual pentru siguranța culturilor. În caz de nesiguranţă, consultați un reprezentant Corteva.
RESTRICŢII:
PRINCIPAL FORTE nu se aplica pe culturi care au fost stresate de îngheț, seceta, umezeală, băltiri de apă, boli, dăunători, deficiente de nutriție sau de alți factori care pot afecta vigoarea şi creșterea plantelor.
Aplicați numai când temperatura este mai mare de 0°C. După o perioada rece (sub 10°C) sau precipitații continue, nu folosiți PRINCIPAL FORTE până când porumbul şi-a revenit şi s-a format stratul de ceară.
Nu aplicați în zile cu temperatura maximă peste 25°C şi lumina solară puternică.
Nu aplicați când fluctuația temperaturii este mai mare de 15°C, între zi şi noapte.
Nu aplicați dacă se prevăd precipitații la mai puțin de 2 ore de la tratament.
Nu aplicați pe culturi umezite de rouă sau ploaie.
Nu aplicați prin canale de drenaj sau sisteme de irigație.
Nu aplicați hidroponic pe plante ornamentale sau pe plante crescute în vase.
Nu aplicați pe gazon sau pe plante ornamentale.
Nu aplicați direct pe suprafețe de apă. Se evita prin orice măsuri ca produsul să ajungă în apele de suprafață.
ROTAŢIA CULTURILOR:
După recoltarea porumbului, în toamna aceluiași an calendaristic, pot fi semănate numai cerealele de toamnă (grâu, ovăz, orz). În primăvara următoare, se pot planta cereale de primăvară (grâu, ovăz, orz), soia, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, in, mazăre, bumbac, fasole, fasole uscată.
Dacă PRINCIPAL FORTE este destinat aplicării în amestec sau în succesiune cu un alt erbicid, citiți eticheta partenerului pentru informații despre rotația culturilor și consultați reprezentantul Corteva pentru sfaturi.
În absența unor informații suficiente, nu se recomandă cultivarea legumelor, florilor, plantelor ornamentale, bulbilor, arbuștilor sau pomilor în termen de 16 luni de la aplicarea PRINCIPAL FORTE.
Dacă porumbul tratat cu PRINCIPAL FORTE este calamitat de diverși factori, este permisă numai resemănarea de porumb pentru boabe sau siloz, la interval de minim 3 săptămâni de la aplicarea tratamentului.
PREVENIREA APARIŢIEI REZISTENŢEI:
PRINCIPAL FORTE conține rimsulfuron, nicosulfuron și dicamba, care aparțin grupei B și O conform clasificării rezistenței la erbicide.
Orice populație de buruieni poate conține plante tolerante sau rezistente în mod natural la erbicidele din grupa B & O. Când erbicidele cu același mod de acțiune sunt utilizate în mod repetat pe parcursul mai multor ani în aceeași parcelă, poate avea loc selecția biotipurilor rezistente. Acestea se pot propaga și pot deveni dominante. O specie de buruieni este considerată rezistentă la un erbicid dacă supraviețuiește unui tratament aplicat corect la doza recomandată și în condițiile de utilizare recomandate.
Dezvoltarea rezistenței la o specie de buruieni poate fi evitată sau întârziată prin alternarea (sau amestecul) cu produse adecvate și eficiente asupra buruienilor țintă dar având un alt mod de combatere. Ca exemple, dacă presiunea buruienilor este ridicată și se suspectează rezistență, PRINCIPAL FORTE poate fi utilizat în amestec cu erbicide cu mod de acțiune diferit. Practicile culturale (de exemplu: aratul de bună calitate, însămânțarea târzie), aplicarea tratamentelor folosind pulverizatoare şi duze bine reglate şi adecvate erbicidării în condiții de mediu favorabile, facilitând o acoperire uniformă bună, poate preveni apariția rezistenței. Evitarea monoculturii, aratul înainte de semănat, etc. sunt instrumente eficiente pentru a fi utilizate împreună cu tratamentele chimice pentru prevenirea rezistenței. Nu utilizați inhibitori ALS sau auxine sintetice ca singură metodă chimică de combatere a buruienilor mono şi dicotiledonate. Distrugeți toate semințele produse de buruienile suspectate a fi rezistente, respectați rotația culturilor.
UTILIZAREA PROGRAMELOR DE GESTIONARE INTEGRATĂ A DĂUNĂTORILOR (IPM):
Corteva sprijină utilizarea programelor de gestionare integrată a dăunătorilor (IPM) pentru combaterea buruienilor. Acest produs poate fi utilizat ca parte a unui program IPM, care poate include practici biologice, culturale și genetice, care vizează prevenirea daunelor economice ale buruienilor. Principiile și practicile IPM includ monitorizarea pe teren sau alte metode de detectare, identificarea corectă a speciilor de buruieni țintă, monitorizarea populației buruienilor susceptibile, rotația erbicidelor cu diferite moduri de acțiune și tratarea atunci când populațiile de buruieni țintă ating pragurile de acțiune stabilite local.
COMPATIBILITATE:
PRINCIPAL FORTE poate fi amestecat în rezervor cu multe erbicide omologate pentru aplicarea in postemergență la porumb, pentru controlul suplimentar al buruienilor. Consultați eticheta partenerului pentru amestecul de erbicide pentru controlul buruienilor, precauții, restricții de utilizare, adjuvant și informații despre rotația culturilor.
În orice amestec în rezervor, adăugați mai întâi , PRINCIPAL FORTE și asigurați-vă că este complet dispersat înainte de a adăuga produsul partener.
Selectivitatea culturii de porumb la toate amestecurile potențiale cu erbicide destinate acestei culturi, inclusiv a aditivilor și a altor pesticide, nu a fost testată. Înainte de a aplica orice amestec în rezervor care nu este recomandat în mod specific pe această etichetă sau pe altă etichetă suplimentară Corteva, trebuie confirmată selectivitatea printr-un test pe suprafață mică în parcela destinată aplicării.
Nu amestecați în rezervor PRINCIPAL FORTE cu produse care conțin bentazonă. Dacă este necesară aplicarea de bentazonă, ar trebui să existe o întârziere de cel puțin 1 săptămână între cele două tratamente.
PREGĂTIREA APARATULUI DE STROPIT ŞI A SOLUŢIEI PENTRU ERBICIDAT:
Este important ca echipamentele de pulverizare să fie curate și fără depozite anterioare de pesticide înainte de a utiliza PRINCIPAL FORTE și apoi curățate corespunzător după aplicare. Urmați procedurile de curățare specificate pe eticheta produsului pulverizat anterior.
Puneți cantitatea necesară de PRINCIPAL FORTE în rezervorul de pulverizare umplut ¼ la ½ cu apă:
umpleți rezervorul cu cantitatea rămasă de apă
mențineți agitatorul în funcțiune în timp ce pulverizați.
Dacă pe lângă PRINCIPAL FORTE, adăugați un alt produs în rezervorul mașinii de erbicidat, vă rugăm să urmați ordinea recomandată de introducere a produselor în rezervor descrisă la „Ordinea recomandată de amestecare”.
ORDINEA RECOMANDATĂ DE AMESTECARE:
Adăugați diferite tipuri de formulări în secvența indicată mai jos. Alocați timp pentru amestecarea completă după adăugarea fiecărui produs.
Pungă solubilă în apă (WSB)
Granule solubile în apă (SG)
Granule dispersabile în apă (WG)
Pulbere umectabilă (WP)
Suspensie concentrată (SC)
Suspensie în capsule (CS)
Suspo-emulsie (SE)
Dispersie în ulei (OD)
Emulsie, ulei în apă (EW)
Concentrat emulsionabil (CE)
Adjuvanți, agenți tensioactivi, uleiuri
Îngrășăminte solubile
Retardanți pentru evitarea derivei.
SPĂLAREA ECHIPAMENTULUI DE STROPIT:
Luați toate măsurile de siguranță necesare atunci când clătiți/curățați echipamentul. Nu clătiți/curățați în apropierea puțurilor, a surselor de apă sau a vegetației dorite. Eliminați deșeurile de clătire în conformitate cu reglementările legale.
Clătire
După sfârșitul aplicării, clătiți bine pulverizatoarele și spălați furtunurile, brațul, filtrele și duzele cu apă curată pentru a reduce riscul formării depunerilor întărite care ar putea deveni dificil de îndepărtat.
Clătiți toate celelalte echipamente de aplicare asociate. Soluția de pulverizare diluată poate fi pulverizată peste cultura / câmpul tratat la o presiune mai mică cu viteză mare, fără a depăși rata înregistrată. Scurgeți rezervorul.
Curățare
Echipamentul de aplicare trebuie curățat cu ajutorul unui agent de curățare a pulverizatorului, urmând aceste instrucțiuni:
După terminarea pulverizării, scurgeți complet rezervorul.
Clătiți temeinic toate suprafețele interioare ale rezervorului (inclusiv capacul) cu apă curată (utilizați cel puțin 10% din capacitatea rezervorului). Aveți grijă să eliminați depunerile vizibile. Apa de clătire poate fi pulverizată pe cultura care tocmai a fost tratată.
Umpleți pulverizatorul cu cel puțin 10% din capacitatea rezervorului cu apă curată și adăugați hidroxid de amoniu (0,1 L/100 L). Spălați prin furtunuri și braț și lăsați să circule timp de 10 până la 15 minute cu dispozitivul de curățare a peretelui rezervorului activ.
Goliți pulverizatorul prin braț și furtunuri și scurgeți rezervorul peste o zonă de siguranță pentru gestionarea deșeurilor. Clătiți pulverizatorul cu apă limpede (cel puțin 10% din capacitatea rezervorului) până la dispariția completă a impurităților.
Duzele și filtrele trebuie îndepărtate și curățate separat cu agent de curățare prin pulverizare în aceeași concentrație ca și curățarea pulverizatorului.
Nu uitați să curățați pulverizatorul şi la exterior.
Agentul de curățare potențial ar putea fi:
3% amoniac de uz casnic pentru a obține soluție 1% (1 L amoniac / 100 L apă), sau
6,2% soluție de hipoclorit de sodiu (0,4 L / 100 L apă)
* A se utiliza numai în scopul pentru care a fost omologat și în conformitate cu instrucțiunile alăturate. Riscurile asupra utilizatorilor și mediului pot fi evitate numai cu condiția respectării recomandărilor din prezenta etichetă. Citiți întotdeauna eticheta înaintea utilizării!