SUBSTANȚA ACTIVĂ:
250 g/L (23,5% g/g) Piraclostrobin
TIP FORMULARE:
EC - Concentrat emulsionabil
CLASA:
J. Diverse
Fungicid sistemic pentru combaterea bolilor cauzate de ciuperci în culturile de grâu, triticale, secară şi orz.
Data ultimei actualizări: 17.01.2025
Durata de livrare: Produsul ajunge la tine în 3 - 5 zile. Unele produse pot avea întârzieri datorate disponibilității producătorilor.
CULTURA |
SPECTRUL DE COMBATERE |
DOZA DE APLICARE |
NR. DE TRATAMENTE/SEZON |
---|---|---|---|
Grâu de toamnă |
pătarea galbenă a frunzelor (Pyrenophora tritici-repentis) |
1 L/ha |
2 tratamente la interval de 21 zile |
Triticale de toamnă |
rincosporioza (Rhynchosporium secalis) |
1 L/ha |
2 tratamente la interval de 21 zile |
Secară de toamnă și de primăvară |
rincosporioza (Rhynchosporium secalis) |
1 L/ha |
2 tratamente la interval de 21 zile |
Orz de primăvară |
pătarea reticulară (Pyrenophora teres) |
1 L/ha |
2 tratamente la interval de 21 zile |
PROPRIETĂȚI FIZICO-CHIMICE:
Fungicid sub formă de emulsie concentrată, limpede, omogenă, de culoare galben-ocru, cu miros caracteristic.
Produsul conţine piraclostrobin, substanţă activă din grupa chimică a strobilurinelor, iar conform clasificării FRAC din grupa 11 - fungicide QoI-inhibitori ai respiraţiei la nivel celular - inhibitori ai citocromului bc1.
MOD DE ACȚIUNE:
Piraclostrobin este o strobilurină cu acțiune translaminară și sistemică locală, inhibă germinația sporilor și controlează dezvoltarea miceliului și sporularea. Produsul ETIUDA 250EC are acțiune protectivă, curativă și eradicativă pentru controlul bolilor specifice culturilor de grâu, orz, secară, triticale.
APLICAREA PRODUSULUI:
Produsul este destinat utilizării cu echipamente de puverizare terestre. Tehnica de stropire recomandată: picături medii.
MOMENTUL APLICĂRII:
Culturi de toamnă:
Grau, Triticale, Secara - se aplică primăvara, ca măsura preventivă sau când se observă primele simptome ale bolii, de la stadiul de 5 fraţi vizibili până la sfârşitul înfloritului (BBCH 25 - 69).
Culturi de primăvara:
Orz - se aplică ca măsura preventivă sau când se observă primele simptome ale bolii, de la sfârşitul înfrăţirii până la sfârşitul stadiului de înspicare (BBCH 25 - 59).
Omologarea acestor utilizări s-a realizat fără prezentarea studiilor de eficacitate ale produsului. Pentru aceste utilizări, deținătorul omologării nu poartă răspunderea pentru eventuale eșecuri în ceea ce priveşte eficacitatea sau fitotoxicitatea rezultate din utilizarea produsului.
Secară de toamnă şi primăvară:
se aplică ca măsura preventivă sau când se observă primele simptome ale bolii, de la stadiul de 5 fraţi vizibili până la sfârşitul înfloritului (BBCH 25 - 69).
Numarul maxim de tratamente: 2 tratamente/sezon vegetativ.
Intervalul dintre tratam,ente: 21 zile.
Cantitatea recomandată de apă: 200 - 300 L/ha.
MĂSURI DE PRECAUȚIE ȘI CONDIȚII SPECIALE DE UTILIZARE:
Perioada de la ultima aplicare a produsului până la data recoltării culturii: 35 zile (pentru culturile de toamnă şi primăvară).
Evitaţi dispersarea soluţiei de stropire pe culturile învecinate și pe zonele adiacente zonei care urmează să fie stropit.
Strategia de management a rezistenței
Pentru a reduce la minim riscul de apariţie și dezvoltare a rezistenţei în rândul populaţiilor care provoacă boli, se recomandă să:
Aplicati produsul profilactic (preventiv).
Respectaţi cu stricteţe dozele recomandate.
Nu depăşiţi numarul maxim de tratamente recomandate( 2 tratamente pe sezon de vegetaţie).
Utilizaţi alternativ fungicide(substanțelor active) cu un mecanism de acţiune diferit, sau utilizaţi produsul în amestec cu substanţe active din grupe difrite.
Evitati utilizarea fungicidelor din grupa 11 FRAC în următorul sezon de vegetaţie, pe aceeasi asolament.
Utilizati fungicidele in cadrul unui program integrat de protectie, conceput in conformitate cu metodele integrate de protecţie a diferitelor specii de plante.
În timpul vântului care ar putea imprăştia soluţia de stropire pe culturile adiacente.
PREGĂTIREA SOLUŢIEI PENTRU STROPIRE:
Soluţia de stropire se va pregăti doar înainte de utilizare si se va utiliza imediat după preparare.
Înainte de prepararea soluţiei de stropit stabiliţi exact volumul de apă si cantitatea de produs necesare. La umplerea rezervorului de stropit procedaţi în conformitate cu instrucţiunea producătorului maşinii de stropit. În cazul lipsei instrucţiunii, cantitatea măsurată de produs trebuie adaugată în rezervorul maşinii de stropit umplut parţial cu apă (cu agitatorul pornit).
Ambalajul golit trebuie clătit de trei ori cu apă şi apa de la clătire adăugată la soluţia de stropit și completată cu apă până la cantitatea necesară sub agitare continuă.
În cazul întreruperilor de stropire, înainte de reluarea lucrului, soluţia din rezervorul echipamentului de stropit trebuie bine omogenizată.
GESTIONAREA DEȘEURILOR ȘI SPĂLAREA ECHIPAMENTELOR:
Soluţia de tratament nefolosită și apa rezultată de la spălarea echipamenterlor de stropit ar trebui:
utilizate după o diluare prealabilă, pe suprafața pe care a fost efectuat tratamentul, dacă acest lucru este posibil, sau
eliminate folosind o soluţie tehnică pentru a asigura degradarea biologică a substanțe-lor active din produsele fitosanitare, sau
eliminate în alt mod, în conformitate cu prevederile legislative privind gestionarea deșeurilor.
MĂSURI DE PRECAUŢIE PENTRU UTILIZATORI, LUCRĂTORI DE CÂMP ȘI TERȚI:
Înainte de utilizarea produsului se vor informa despre acest fapt toate părţile interesate care pot fi expuse la driftul soluţiei de stropire şi care au solicitat asemenea informaţii. Nu mâncați, nu beți și nu fumați în timpul utilizării produsului.
Evitati contactul produsului cu ochii, pielea sau imbrăcămintea.
Spălați bine mâinile după utilizarea produsului.
Evitaţi inhalarea vaporilor la pulverizarea produsului.
Purtați mănuși de protecție, protectie pentru ochi şi fată și îmbrăcăminte de lucru (salopetă) în timpul preparării soluţiei de stropire și în timpul tratamentului.
Purtaţi mănuşi de protecţie când inspectaţi zona tratată.
În timpul pulverizării produsului, se păstreaza o zonă de protecție de cel puțin 5 m faţa de locuințe/gospodării, precum și faţa de drumurile de acces.
În timpul pulverizării utilizaţi tehnici de reducere a derivei(înălţimea minimă admisă a rampei de pulverizare, duze orientate în sens opus direcţiei de deplasare, duze de reducere a driftului).
După tratament, amplasaţi in locuri vizibile placute cu textul: „Este interzis accesul persoanelor străine în zona tratată cu produs de protecţie a plantelor.” Plăcuţele se vor menţine până la recoltarea culturii.
Perioada din momentul aplicării produsului până la data în care în zona în care a fost aplicat produsul pot intra oameni şi animale (perioada de profilaxie): nu intrați până când soluţia pulverizată nu este complet uscata pe suprafața plantelor.
MĂSURI DE PRECAUȚIE LEGATE DE PROTECȚIA MEDIULUI NATURAL:
Nu contaminaţi apele cu produsul de uz fitosanitar sau cu ambalajul acestuia. Nu spălaţi echipamentul în apropierea apelor de suprafaţă. Evitaţi contaminarea apelor prin şanţuri de scurgere de la gospodării şi drumuri. Evitați deversarea necorespunzătoare în mediul înconjurător.
Pentru a proteja organismele acvatice, este necesar să se determine o zonă de protecție cu o lățime de 20 m de la rezervoare și cursurile de apă, cu utilizare simultană a tehnicilor de reducere a driftului cu 50% în timpul tratamentului.
În vederea protecţiei plantelor și artropodelor care nu constituie ţinta acţiunii produsului, este necesară stabilirea zonei de protecţie cu o lăţime de 1 m de la terenurile nefolosite în agricultură.
CONDIȚIILE DE DEPOZITARE ȘI DE ELIMINARE ÎN CONDIȚII DE SIGURANȚĂ A PRODUSULUI FITOSANITAR ȘI A AMBALAJULUI:
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Produsul fitosanitar trebuie depozitat:
în ambalaje originale,
într-un mod care să prevină contactul cu alimentele, băuturile sau hrana pentru animale, poluarea mediului și accesul terților,
într-un loc uscat, rece, bine ventilat, protejat impotriva umidităţii,
la o temperatură de 0 - 30°C.
Se interzice utilizarea ambalajelor produselor fitosanitare golite pentru alte scopuri.
Produsul neutilizat trebuie transmis entității autorizate să primească deșeuri periculoase. Ambalajul golit de produs trebuie returnat vânzătorului de produse fitosanitare periculoase.