SUBSTANȚA ACTIVĂ:
250 g/L (24,6% g/g) protioconazol
TIP FORMULARE:
EC - Concentrat emulsionabil
CLASA:
J. Diverse
Fungicid sistemic cu acţiune preventivă şi curativă pentru combaterea bolilor din culturile de grau, rapiţă, secară, muştar, mac.
Data ultimei actualizări: 17.01.2025
Durata de livrare: Produsul ajunge la tine în 3 - 5 zile. Unele produse pot avea întârzieri datorate disponibilității producătorilor.
CULTURA |
SPECTRUL DE COMBATERE |
DOZA DE APLICARE |
---|---|---|
Grâu de toamnă |
Septorioza (Septoria tritici, Zymoseptoria tritici) |
0,8 L/ha |
Grâu de toamnă |
Pătarea în ochi a bazei tulpinii (Pseudocercosporella herpotrichoides, Ocumalicula yallundae) |
0,8 L/ha |
Rapiţă de toamnă |
putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) |
0,8 L/ha |
Rapiţă de primăvară |
alternarioză (Alternaria brassicace) |
0,8 L/ha |
Secară |
Pătarea în ochi a bazei tulpinii, frângerea paiului (Oculimacula yallundae) |
0,8 L/h |
Mac de grădină |
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) |
0,8 L/h |
Muștar |
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) |
0,8 L/ha |
PROPRIETĂŢI FIZICO-CHIMICE:
Fungicid, sub formă de concentrat emulsionabil, (EC), limpede omogen,de culoare de la galben pai la brun, cu miros puternic, caracteristic.
MOD DE ACȚIUNE:
Fungicid cu acțiune sistemică, utilizat pentru prevenire, intervenție și distrugerea fungilor din culturi.
Produsul conține substanța activă protioconazol care aparţine grupei triazoli(conform FRAC, grupa 3), inhibitori de demetilare în biosinteza sterolilor.
MOD DE APLICARE:
Produsul fitosanitar este destinat utilizării cu pulverizatoare terestre .Tehnica de stropire recomandată: picături fine.
Grâu de toamna
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de aplicare: produsul trebuie utilizat preventiv sau după observarea primelor simptome de boală, primăvara, de la faza de înfrăţire completă până la faza de înflorire totală (BBCH 26 - 69). Pentru combaterea bolilor de la baza tulpinii, produsul se aplică de la faza de începutul alungirii tulpinii până la faza celui de-al 2-lea internod (BBCH 30 - 32). Pentru combaterea bolilor spicului, se aplică începând cu faza de înflorire (BBCH 61 - 69).
Numărul de tratamente: 1
septorioza frunzelor de grâu
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de utilizare: produsul trebuie utilizat preventiv sau imediat după observarea primelor simptome de boală, primăvara, de la faza de înfrățire până la faza de înflorire totală (BBCH 26 - 69).
Numărul de tratamente: 2, la cel puțin 21 zile între ele.
Rapița de toamnă
putregaiul alb
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de utilizare: produsul trebuie utilizat preventiv sau după observarea primelor simptome de boală, de la începutul fazei de înflorire până la mijlocul înfloririi (BBCH 61 - 65).
Numărul de tratamente: 1
alternarioză, putregaiul uscat al verzei
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de utilizare: produsul trebuie utilizat preventiv sau după observarea primelor simptome de boală, de la faza de înflorire completă până sfârșitul înfloririi (BBCH 65 - 69).
Numărul de tratamente: 1
Cantitatea recomandată de apă: 200 - 300 L/ha
Rapiță de primăvară
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de utilizare: produsul trebuie utilizat preventiv sau după observarea primelor simptome de boală, de la apariţia primelor petale vizibile până la sfârșitul fazei de înflorire (BBCH 59 - 69).
Numărul maxim de tratamente în perioada de vegetaţie: 1
Cantitatea recomandată de apă: 200 - 400 L/ha
Omologarea următoarelor utilizări s-a realizat fără prezentarea studiilor de eficacitate ale produsului. Pentru aceste utilizări, deținătorul omologării nu poartă răspunderea pentru eventuale eșecuri în ceea ce priveşte eficacitatea sau fitotoxicitatea rezultate din utilizarea produsului.
Secară de primăvară
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de utilizare: produsul trebuie utilizat preventiv sau imediat după observarea primelor simptome de boală, de la faza de înfrăţire până la sfârșitul fazei de înflorire a culturii (BBCH 26 - 69).
Numărul maxim de tratamente în perioada de vegetaţie: 2, la cel puțin 21 zile între tratamente.
Cantitatea recomandată de apă: 200 - 400 L/ha
Mac de grădină
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de utilizare: produsul se va utiliza preventiv sau după observarea primelor simptome de boală, de la faza de înflorire până la sfârșitul înfloririi (BBCH 59 - 69).
Numărul maxim de tratamente în perioada de vegetaţie: 1
Cantitatea recomandată de apă: 200 - 400 L/ha
Muștar alb
Putregaiul alb, alternarioză, putregaiul uscat al verzei.
Doza maximă/recomandată pentru o singură administrare: 0,8 L/ha
Perioada de utilizare: produsul se va utiliza preventiv sau după observarea primelor simptome de boală, de la faza de mugure galben până la sfârșitul fazei de înflorire (BBCH 59 - 69).
Numărul maxim de tratamente în perioada de vegetaţie: 1
Cantitatea recomandată de apă: 200 - 400 L/ha
ROTAŢIA CULTURILOR:
Produsul nu reprezintă un risc pentru culturile ulterioare din ciclul de rotaţie normală. În cazul necesității desfiinţarii timpurii a culturii tratate cu produs, pot fi cultivate după arătură la o adâncime de 25 cm, toate culturile recomandate pentru rotație.
MĂSURI DE PRECAUȚIE ȘI CONDIȚII SPECIALE DE UTILIZARE:
Perioada de la ultima aplicare a produsului până la data recoltării culturii (perioada de aşteptare):
Grâu de toamnă, secară - 35 zile
Rapiță de toamnă, rapiță de primăvară, mac de grădină, muștar alb - 56 de zile
Tratamentul trebuie efectuat la o temperatură a aerului de peste 12°C.
Produsul poate prezenta un nivel mediu de combatere a bolilor de bază ale tulpinii cerealelor.
În timpul utilizării produsului nu permiteţi răspândirea solutiei de stropire asupra culturilor limitrofe.
Produsul conține substanţa activă protioconazol, din grupul triazolilor (fungicizi inhibitori ai biosintezei sterolilor - inhibitori de demetilare SBI - DMI, conform clasificării FRAC grupa 3). Ca parte a strategiei de combatere a imunităţii bolilor, se recomandă, printre altele:
utilizarea produsului în principal la tratamentele preventive,
respectarea dozelor recomandate,
utilizarea alternativă a unor produse fungicice care conțin substanțe active din alte grupe chimice, cu mecanisme de acțiune diferite (utilizare alternativă sau amestec în rezervor).
PREGĂTIREA SOLUŢIEI PENTRU STROPIRE:
Soluţia de stropire se va pregăti numai înainte de utilizare.
Înainte de prepararea soluţiei de stropit stabiliţi exact volumul necesar de apă împreună cu cantitatea de produs necesară. La umplerea rezervorului de stropit procedaţi în conformitate cu instrucţiunea producătorului maşinii de stropit. În lipsa acesteia, cantitatea măsurată de produs se adăugă în rezervorul maşinii de stropit umplut parţial cu apă (cu agitatorul pornit).
Ambalajul golit trebuie clătit de trei ori cu apă şi apa de la clătire adăugată în rezervorul maşinii de stropit cu soluţie de stropit și apoi se completează cu cantitatea necesară de apă sub continuă agitare. Dacă rezervorul mașinii de stropit nu este echipat cu un amestecător hidraulic, trebuie să amestecați mecanic soluţia din rezervor.
Stropiți cu agitatorul pornit. După lucru echipamentele utilizate se spală foarte bine. În cazul întreruperilor de stropire, înainte de reluarea lucrului, soluţia din rezervor trebuie bine omogenizată.
COMPATIBILITATE:
Produsul este compatibil cu majoritatea produselor de uz fitosanitar. Pentru a evita eventuale incompatibilităţi ce pot apărea între substanţele produselor partenere, înainte de orice amestec, se vor consulta tabelele de compatibilităţi şi se va efectua un test pe o suprafaţă mică din cultura respectivă, observând eventuale efecte fitotoxice.
ELIMINAREA DEŞEURILOR ȘI SPĂLAREA ECHIPAMENTELOR:
Soluţia de stropire neutilizată și apa folosită pentru spălarea echipamentului pot fi:
utilizate, după o diluare prealabilă, pe suprafața pe care a fost efectuat tratamentul, dacă acest lucru este posibil, sau
eliminate folosind o soluție tehnică pentru a asigura degradarea biologică a substanțelor active din produsele fitosanitare, sau
eliminate în alt mod, în conformitate cu prevederile privind deșeurile. Imediat după utilizare echipamentul folosit pentru tratament trebuie spălat și clătit bine cu apă de cel puţin două ori.
MĂSURI DE PRECAUŢIE PENTRU UTILIZATORII PRODUSULUI, LUCRĂTORI DE CÂMP ȘI TERȚI:
Înainte de utilizarea produsului trebuie informate despre acest fapt toate părţile interesate care pot fi expuse la dispersia soluţiei de stropire şi care au solicitat asemenea informaţii.
Nu mâncați, nu beți și nu fumați în timpul utilizării produsului.
Purtați mănuși de protecție, protecția ochilor sau a feței și îmbrăcăminte de protecție pentru protejarea împotrivacontactului cu produse de protecție a plantelor în timpul preparării soluţiei de lucru și în timpul tratamentului.
Utilizați mănuși de protecție și îmbrăcăminte de lucru când intrați în zona tratată (angajat).
Spălați bine mâinile după utilizare.
În timpul pulverizării, trebuie să se aplice o zonă de protecție de cel puțin 5 m faţa de locuințe/gospodării.
În timpul pulverizării, utilizați tehnici pentru a reduce dispersia necontrolată a soluţiei de lucru (duze anti-drift, viteză redusă a vehiculului, aplicarea pe vreme stabilă etc.).
După tratament, puneţi în locurile vizibile din jurul culturii panouri de avertizare Accesul persoanelor neautorizate în zona tratată cu produs fitosanitar este interzisă. Panourile trebuie să fie afișate până la recoltare.
Perioada din momentul aplicării produsului până la data în care în zona în care a fost aplicat pot intra oameni şi animale (perioada de profilaxie): nu intrați până când soluţia nu va fi complet uscată pe suprafața plantelor.
Purtați mănuși de protecție și îmbrăcăminte de protecție în timpul inspecției culturii.
Nu contaminaţi apele cu produsul de uz fitosanitar sau cu ambalajul acestuia. Nu spălaţi echipamentul în apropierea apelor de suprafaţă. Evitaţi contaminarea apelor prin şanţuri de scurgere de la gospodării şi drumuri.
Evitați deversarea necorespunzătoare în mediul înconjurător. În perioada de înflorire a plantelor agricole se recomandă utilizarea produsului în afara perioadelor de activitate a albinelor.
În vederea protecţiei organismelor acvatice este necesară stabilirea zonei periferice de protecţie cu o lăţime de 15 m faţa de bazinele şi cursurile de apă.
În vederea protecţiei plantelor care nu constituie ţinta acţionării produsului, este necesară stabilirea zonei de protecţie cu o lăţime de 1 m de la terenurile nefolosite în scopuri agricole.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
în ambalaje originale,
într-un mod care să prevină contactul cu alimentele, băuturile sau hrana pentru animale, poluarea mediului și accesul terților,
la temperatură de 0 - 30°C.
Se interzice utilizarea ambalajelor golite de produse fitosanitare pentru alte scopuri.
Produsul neutilizat trebuie transmis entității autorizate să primească deșeuri periculoase.
Ambalajul golit de produsul trebuie returnat vânzătorului de produse fitosanitare periculoase.